Канон Честному Кресту

Канон Честному Кресту.

Молитвами святых отец наших. Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Аминь.

Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Царю Небесный, Утешителю, Душе Истины, Иже везде сый и вся исполняяй, Сокровище благих и жизни Подателю, прииди к вселися в ны, и очисти ны от всякия скверны, и спаси, Блаже, души наша.

Святый Боже, Святый Крепкий, Святый Безсмертный, помилуй нас. (Читается трижды, с крестным знамением и поясным поклоном)

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу, и ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Пресвятая Троице, помилуй нас; Господи, очисти грехи наша; Владыко, прости беззакония наша; Святый, посети и исцели немощи наша, имене Твоего ради.

Господи помилуй. (Трижды) Слава, и ныне [1].

Отче наш, Иже еси на небесех, да святится имя Твое, да приидет Царствие Твое, да будет воля Твоя, яко на небеси, и на земли. Хлеб наш насущный даждь нам днесь; и остави нам долги наша, якоже и мы оставляем должником нашим; и не введи нас во искушение, но избави нас от лукавого [2].

Господи помилуй. (12 раз). Слава, и ныне.
Приидите, поклонимся Цареви нашему Богу (Поклон).
Приидите, поклонимся и припадем Христу, Цареви нашему Богу. (Поклон).
Приидите, поклонимся и припадем Самому Христу, Цареви и Богу нашему. (Поклон).

Псалом 142

Господи, услыши молитву мою, внуши моление мое во истине Твоей, услыши мя в правде Твоей, и не вниди в суд с рабом Твоим, яко не оправдится пред Тобою всяк живый. Яко погна враг душу мою, смирил есть в землю живот мой, посадил мя есть в темных, яко мертвыя века. И уны во мне дух мой, во мне смятеся сердце мое. Помянух дни древния, поучихся во всех делех Твоих, в творениих руку Твоею поучахся. Воздех к Тебе руце мои, душа моя яко земля безводная Тебе. Скоро услыши мя, Господи, исчезе дух мой, не отврати лица Твоего от мене, и уподоблюся низходящим в ров. Слышану сотвори мне заутра милость Твою, яко на Тя уповах. Скажи мне, Господи, путь, в оньже пойду, яко к Тебе взях душу мою. Изми мя от враг моих, Господи, к Тебе прибегох. Научи мя творити волю Твою, яко Ты еси Бог мой. Дух Твой благий наставит мя на землю праву. Имене Твоего ради, Господи, живиши мя правдою Твоею, изведеши от печали душу мою и милостию Твоею потребиши враги моя и погубиши вся стужающия души моей, яко аз раб Твой есмь.

Слава, и ныне. Аллилуйя, аллилуйя, аллилуйя, слава Тебе, Боже. (Трижды). Господи помилуй (12 раз). Слава, и ныне.

Бог Господь и явися нам, благословен Грядый во имя Господне.
Стих 1: Исповедайтеся Господеви, яко Благ, яко в век милость Его.
Припев: Бог Господь и явися нам, благословен Грядый во имя Господне.
Стих 2; Обышедше обыдоша мя и именем Господним противляхся им.
Бог Господь и явися нам, благословен Грядый во имя Господне.
Стих 3: Не умру, но жив буду и повем дела Господня,
Бог Господь и явися нам, благословен Грядый во имя Господне.
Стих 4: Камень, Егоже небрегоша зиждущий, Сей бысть во главу угла, от Господа бысть Сей и есть дивен во очесех наших.
Бог Господь и явися нам, благословен Грядый во имя Господне.

Тропарь, глас 1

Спаси, Господи, люди Твоя и благослови достояние Твое, победы православным христианам на сопротивныя даруя и Твое сохраняя Крестом Твоим жительство. (Дважды).
Слава, И ныне и присно и во веки веков. Аминь. Спаси, Господи, люди Твоя...

Псалом 50

Помилуй мя, Боже, по велицей милости Твоей, и по множеству щедрот Твоих очисти беззаконие мое. Наипаче омый мя от беззакония моего, и от греха моего очисти мя; яко беззаконие мое аз знаю, и грех мой предо мною есть выну. Тебе единому согреших и лукавое пред Тобою сотворих; яко да оправдишися во словесех Tвoиx, и победиши внегда судити Ти. Се бо, в беззакониих зачат есмь, и во гресех роди мя мати моя. Се бо, истину возлюбил еси; безвестная и тайная премудрости Твоея явил ми еси. Окропиши мя иссопом, и очищуся; омыеши мя, и паче снега убелюся. Слуху моему даси радость и веселие; возрадуются кости смиренныя. Отврати лице Твое от грех моих и вся беззакония моя очисти. Сердце чисто созижди во мне, Бо¬же, и дух прав обнови во утробе моей. Не отвержи мене от лица Твоего и Духа Твоего Святаго не отыми от мене. Воздаждь ми радость спасения Твоего и Духом Владьчним утверди мя. Научу беззаконныя путем Твоим, и нечестивии к Тебе обратится. Избави мя от кровей, Боже, Боже спасения моего; возрадуется язык мой правде Твоей. Господи, устне мои отверзеши, и уста моя возвестят хвалу Твою. Яко аще бы восхотел еси жертвы, дал бых убо: всесожжёния не благоволиши и. Жертва Богу дух сокрушен; сердце сокрушенно и смиренно Бог не уничижит. Ублажи, Господи, благоволением Твоим Сиона, и да созиждутся стены Иерусалимския. Тогда благоволиши жертву правды, возношение и всесожегаемая; тогда возложат на олтарь Твой тельцы.

И читаем, канон.

[1] Когда написано «Слава», «И ныне», следует читать полностью: «Слава Отцу н Сыну и Святому Духу», «И ныне и присно и во веки веков. Аминь».
[2] Мирянин после «Отче наш» творит Иисусову молитву Господи Иисусе Христе, Сыне Божий, помилуй нас, аминь.

Канон Честному Кресту. Творение Григория Синаита.

Глас 4

Песнь 1

Ирмос:

Отверзу уста моя, и наполнятся духа, и слово отрыгну Царице Матери, и явлюся светло торжествуя, и воспою радуяся Тоя чудеса.

Припев:

Слава, Господи, Кресту Твоему Честному.

Кресте всесильне, апостолов похвала, преподобных утверждение, и верных знамение, и иерархов и мучеников слава, победа и утверждение всех хвалящих тя.

Слава, Господи, Кресту Твоему Честному.

Кресте всечестный, четвероконечная сила, апостолов благолепие, и мучеников крепость, немощных здравие показался еси, мертвых воскресение, падающих воздвижение.

Слава Отцу н Сыну и Святому Духу.

Кресте, ты ми сила буди, крепость и держава, избавитель и предратник на борющих мя, щит и хранитель, победа и утверждение моё, присно соблюдая мя и покрывая.

И ныне и присно и во веки веков. Аминь.

На Кресте, Всенепорочная, Твоего Сына яко узрела еси, оружие скорбное Твою утробу растерза, и восклицала ее и рыдающи в болезни. Но абие прославила еси Креста силу.

Спаси от бед раби Твоя, Владыко Многомилостиве, силою Честнаго и Животворящего Креста Твоего, яко мы усердно к Тебе прибегаем, милостивому Владыце, Господу Иисусу.

Песнь 3

Ирмос:

Твоя песнословцы, Богородице, живый и независтный источниче, лик себе совокупльшия духовно утверди, в Божественней Твоей славе венцев славы сподоби.

Слава, Господи, Кресту Твоему Честному.

Кресте, преподобных оружие, обоюдный меч Христов, верных удобрение, болящих исцеление и заступление, и воздвижение умерших, Всечестне.

Слава, Господи, Кресту Твоему Честному.

Кресте, основание благочестия, бесом показался еси губитель, Церквам благолепие, нечестивым погибель, врагом посрамление на день судный.

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу.

Кресте живоносный, ты ми буди крепость, и победа, и щит, и стена нератуема, бесов отгнание, и помыслов погашение, и ума моего сохранение.

И ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Распятие поносное, Дево Владычице, Твой Сын претерпе, и смерть неподобную. Но вознесся, низверже противный вражия силы, яко безсмертен.

Спаси от бед раби Твоя, Владыко Многомилостиве, силою Честнаго и Животворящаго Креста Твоего, яко мы усердно к Тебе прибегаем, милостивому Владыце, Господу Иисусу.

Господи помилуй. (Трижды).

Седален, глас 8

Проображаше тайно древле Иисус Навин Креста образ, егда руце прострё крестовидно, Спасе мой, и ста солнце, дондеже враги низложи противостоящия Ти Богу. Ныне же зайде, на Кресте Тя зря, дондеже державу смертную разрушив, весь мир совоздвигл еси.

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу.

Токмо водрузися Древо, Христе, Креста Твоего, основания поколебашася смерти, Господи: Егоже бо пожре желанием ад, отпусти трепетом. Явил еси нам спасение Твое, Святый, и славословим Тя, Сыне Божий, помилуй нас.

И ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Днесь пророческое исполнися слово: се бо покланяемся на место, идеже стоясте нозе Твои, Господи. И Древо спасения приемше, греховных страстей свободу получихом, молитвами Богородицы, едине Человеколюбче.

Песнь 4

Ирмос:

Седяи в славе на престоле Божества, во облаце легце прииде Иисус Пребожественный, нетленною дланию, и спасе зовущия: слава, Христе, силе Твоей.

Слава, Господи, Кресту Твоему Честному.

Четвероконечный сый мир, и яко триобоюдный меч, начала тьмы сечеши, нами воображаемь, Кресте, оружие Твоя высота, Живоносне Кресте, воздушнаго князя биет, и глубина всея бездны закалает змия, широту паки воображает, низлагая мирскаго князя крепостию Твоею.

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу.

Вознесся сопривлекл еси падшия, воздвигл еси естество земное, Престолу Божию прославился еси, Кресте, высото великая, мирский мосте, душу мою от страстей глубины вознеси вскоре.

И ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Крестообразно, Пречистая Отроковице Богородице, длани Твоя распростерши к Воздвиженному на Кресте, и молитвы, Дево, ныне принеси, за всех верно молящихся Тебе.

Спаси от бед раби Твоя, Владько Многомилостиве, силою Честнаго и Животворящаго Креста Твоего, яко мы усердно к Тебе прибегаем, милостивому Владыце, Господу Иисусу.

Песнь 5

Ирмос:

Ужасошася всяческая о Божественней славе Твоей, Ты бо, неискусобрачная Дево, имела еси во утробе над всеми Бога, и родила еси безлетнаго Сына, всем воспевающим Тя мир подавающая.

Слава, Господи, Кресту Твоему Честному.

Кресте, небесная лествице святыни, степеней наставниче, Христова высота и слава еси, Божий образ назнаменателен миру, невидимому же и видимому, единочастне.

Слава, Господи, Кресту Твоему Честному.

Кресте, образе неописанный силою, освящение водам, очищение воздуху, освящение и просвещение всякому, мужества знамение, и Христов скипетр непреложный показался еси, противныя в землю попирая.

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу.

Кресте всесильне, злочестивыя низложи враги, ненавидящия и хулящия тя безумно, языки попали и угаси шатания их. О Кресте всесвятый и Христоносный, сохрани нас державою Твоею.

И ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Всех Царице Владычице, скипетром Рождества Твоего разруши, Дево, востание хулящим крестную силу, даждь нам крепость и очищение, победу и помощь.

Спаси от бед раби Твоя, Владыко Многомилостиве, силою Честнаго и Животворящаго Креста Твоего, яко мы усердно к Тебе прибегаем, милостивому Владыце, Господу Иисусу.

Песнь 6

Ирмос:

Божественное сие и всечестное совершающе празднество, богомудрии, Богоматере, приидите, руками восплещим, от Нея рождшагося Бога славим.

Слава, Господи, Кресту Твоему Честному.

Крест всех воскресение, Крест падших исправление, страстей умерщвление, и плоти пригвождение. Крест душам слава, и свет вечный.

Слава, Господи, Кресту Твоему Честному.

Крест врагов губитель, Крест злочестивых язва и пленение, и верных держава, благочестивых хранитель и бесов отгонитель.

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу.

Крест страстей пагуба, Крест помыслов отгнание, Крест сокрушение языческое искусительно, и духовом показася ловительство.

И ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Крест воздвижется, и падают духов воздушных чинове, Крест снизходит, и нечестивии вси ужасаются, яко молнию видяще крестную силу.

Слава, Господи, Кресту Твоему Честному.

Спаси от бед раби Твоя, Владыко Многомилостиве, силою Честнаго и Животворящего Креста Твоего, яко мы усердно к Тебе прибегаем, милостивому Владыце, Господу Иисусу.

Господи помилуй. (Трижды). Слава, и ныне.

Кондак, глас 4

Вознесыйся на Крест волею, тезоименитому Твоему новому жительству щедроты Твоя даруй, Христе Боже, возвесели нас силою Твоею, победы дая нам на сопостаты, пособие имущим Твое, оружие миpa, непобедимую победу.

Икос

Иже до третияго небесе восхищен бысть в рай, и глаголы слышав неизреченный и Божественный, ихже не леть языки человеческими глаголати, что галатом пишет, яко рачителие писаний прочтосте и познасте. Мне, глаголет, хвалитися да не будет, токмо во едином Кресте Господни, на немже страдав уби страсти. Того убо и мы известно держим, Крест Господень, хвалу вси, есть бо нам спасительное сие Древо, оружие мира, непобедимая победа.

Песнь 7

Ирмос:

Не послужиша твари богомудрии паче Создавшего, но огненное прещение мужески поправше, радовахуся, поюще: препетый отцев Господь и Бог, благословен еси.

Слава, Господи, Кресту Твоему Честному.

Нераздельную Троицу и неслиянну, естество единством благословим, Отца нерожденна, и рожденна Сына, и Святаго исходительнаго Божественнаго Духа песньми поюще: благословен Бог отец наших.

Слава, Господи, Кресту Твоему Честному.

Незаходительными молниями Твоими, Триипостасне, наша озари умныя очи, доброту Твою, Трисветне, пресущественную зрети, яже человеком неведомая и неприступная Ангелом.

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу.

Лучами света Твоего падшую мою душу возведи от глубины, благий Боже, препетый и всесильный, поползшуюся от света благодатнаго, и во тьму воглубльшуюся.

И ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Крестообразно простерши руце, Чистая, к распростёршему свои руце на Древе Крестнем, и вознесшему естество наше, и умертвившему враждебныя полки, молящи не престай.

Спаси от бед раби Твоя, Владыко Многомилостиве, силою Честного и Животворящаго Креста Твоего, яко мы усердно к Тебе прибегаем, милостивому Владыце, Господу Иисусу.

Песнь 8

Ирмос:

Отроки благочестивыя в пещи Рождество Богородично спасло есть, тогда убо образуемо, ныне же действуемо, вселенную всю воздвизает пети Тебе: Господа пойте, дела, и превозносите Его во вся веки.

Слава, Господи, Кресту Твоему Честному.

Высота Христовых страстей, и лук и оружие и меч, оружие непостыдное, и сила непобедимая, Христово подножие, и победительство на враги, знамения Царствия, скипетр верных, показался еси, Кресте победоносне.

Слава, Господи, Кресту Твоему Честному.

Воздвигл еси наше падшее естество, Христом распеншимся и совозставил; высото Божественная, глубино неизглаголанная, Христово ты еси знамение, Кресте пребогате, и широта безмерная, и знамение непостижимыя Троицы, жизноносче.

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу.

Устнами, душею же и сердцем Крест Господень лобызающе, приидите ныне вознесем вси и возвеличим, покланяющеся рцем вкупе песнь пречистую, вопиюще: pадуйся, великое богатство, Кресте, церковное украшение.

И ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Древо жизни и спасения, Древо безсмертия, Древо разума, Древо трилюбезное, нетленное и неизнуряемое, Крест трисоставный, честное Древо, Троицы бо носит Триипостасныя образ.

Спаси от бед раби Твоя, Владыко Многомилостиве, силою Честнаго и Животворящего Креста Твоего, яко мы усердно к Тебе прибегаем, милостивому Владыце, Господу Иисусу.

Песнь 9

Ирмос:

Всяк земнородный да взыграется духом просвещаешь, да торжествует же безплотных умов естество, почитающее священное торжество Богоматере, и да вопиет: радуйся, Всеблаженная, Богородице чистая Приснодево.

Слава, Господи, Кресту Твоему Честному.

Кто слышана сотворит, якоже пишет, действия твоя, многолюбезный Кресте, силы и чудеса, умерших востание, и мир весь совознесл еси, вознесыйся к Богу многожелаемый.

Слава, Господи, Кресту Твоему Честному.

Утверждение верных Крест треблаженный, знамение и похвала, Древо всесильное. Крест Христов великий и совершенный, апостолов похвала, преподобных утверждение, и мучеников крепость, победа и похвала.

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу.

Радуйся, Кресте, образе неописанный и многоименитый, Древо требогатое, страшное же и всеблаженное; подуйся, Кресте всесвятый и всесильный; радуйся, хранителю жизни нашея, Господень Кресте многопетый.

И ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Кресте Честный, хранитель души и тела буди ми, образом своим бесы низлагая, враги отгоняя, страсти упражняя, и благословение даруя ми, и жизнь и силу, содействием Святаго Духа, и честными Пречистыя мольбами.

Спаси от бед раби Твоя, Владыко Многомилостиве, силою Честнаго и Животворящаго Креста Твоего, яко мы усердно к Тебе прибегаем, милостивому Владыце, Господу Иисусу.

Владычице, приими молитву раб Своих и избави нас от всякия нужды и печали, Ты еси. Богородице, оружие наше и стена, Ты еси заступница, и к Тебе прибегаем, Тя и ныне на молитву призываем, да избавиши нас от врагов наших. Возвеличим Тя вси, всенепорочную Матерь Христа Бога, Юже осени Дух Пресвятый.
(Поклон).

Тайн еси, Богородице, рай, невозделанно возрастивший Христа, Имже Крестное живоносное на земли насадися Древо, тем ныне возносиму, покланяющеся ему, Тя величаем. (Поклон).

Трисвятое, Пресвятая Троице... Господи помилуй. (Трижды). Слава, и ныне. Отче наш...

Тропарь, глас 1

Спаси, Господи, люди Твоя и благослови достояние Твое, победы православным христианам на сопротивныя даруя и Твое сохраняя Крестом Твоим жительство.

Кондак, глас 4

Слава, И ныне и присно и во веки веков. Аминь. Вознесыйся на Крест волею, тезоименитому Твоему новому жительству щедроты Твоя даруй, Христе Боже, возвесели нас силою Твоею, победы дая нам на сопостаты, пособие имущим Твое, оружие мира, непобедимую победу.

Господи помилуй (40 раз).

Слава, и ныне. Чеснейшую Херувим.